FARKINDALIKLARI FARK ETMEK

Farklılıkların her zaman değerli olacağına inananlardanım. Fakat farklılıktan farklılığa değişiyor konu. Mesela sırf diğerlerinin arasından sıyrılmak ve dikkat çekmek amaçlı olan bir durumdan bahsetmiyorum. Farklı bir görüşü, tarzı benimsemek bahsettiğim şey. Ancak bu farklılığın farkında olmak koşuluyla geçerlidir.

Özetlemek gerekirse farklılıkların bir düşüncesi olmalı bence, rastgele yapılmamalı.

Özellikle Türk toplumunda farklılıklara hep kötümser bir bakış açısıyla bakılıyor. Bunun sebebinin insanların hayatın anlamını bilmemesinden kaynaklandığını düşünüyorum. Eğer insanlarımız hayatın genel amacının kişisel olarak yorumlayabilseydi, farklılıklara saygı duyulması gerektiğini bilirdi. Fakat bizim toplumumuzda öyle bir algı var ki, insanların tek beklentisi alışılagelinmiş bir hayat biçimini benimsemiş olmak. İçlerinden birisi bile kendisi gibi davranmayınca hemen bir garipseme akımı meydana geliyor. Hal böyle olunca da insanlar özgürce yaşama isteklerini kısıtlamak zorunda kalıyor. Ve bu baskılanma durumu uzun vadede sosyolojik olarak geri dönüşü zor etkilere yol açacaktır.

İnsanlar bir süre sonra farklılıklarının getirdikleri hak ve özgürlüklere sahip olamadıkları için çareyi anarşide bulabilir. Bu durum uzun vadede bir çok sorunu beraberinde getirecektir. Farklılıkların benimsenmemesi ve sürekli olarak eleştirilmesinden dolayı meydana gelebilecek durumlar aşağıda örneklerle anlatılmıştır.

1.       Uluslararası arenada ülkeye bakış açısının kötü yönde etkilenmesi

 Sergilenen tutum ve davranışlardan dolayı Türk toplumunu Arap toplumuyla karıştırılması ve yabancı servislerin toplumumuzu uluslararası mecralarda yanlış yansıtması [bu durumun sebepleri arasında Arap kültürünün İslamiyet sanılması en büyük etkendir]

 İyi tarafından bakacak olursak bakacak olursak bizim misafirperverliğimiz diğer toplumlara farklı geliyor ve bu farkındalıktan oldukça memnunlar.

 

2.       Uluslararası yaptırımların ülkemize uygulanması (örneğin cinsiyet farklılıklarına tanınmayan hak ve özgürlükler Avrupa Birliği’ne alınmamızın önünde bir engel olabilir)  [daha birçok engel var]

  Yakın tarihte olan olayları incelersek mevcut iktidarın geçmişte seçim vaadi olarak şunları söylemişti; “eşcinsellerin de kendi hak ve özgürlükleri çerçevesinde yasal güvence altına alınması şarttır. Zaman zaman bazı televizyon ekranlarında onların da muhatap oldukları muameleleri insani bulmuyorum”. O açıklama yerini bir süre sonra İçişleri Bakanı tarafından “bu topraklarda LGBTİ+ diye bir şey var mıydı? Bunun toplumsallaşması gibi bir şey söz konusu mu? Avrupa’da olabilir. Bu cereyan Avrupa’dan ve Amerika’dan Türkiye’ye pazarlanmaya çalışılan bir cereyandır. Bunun toplumsallaşması bizim ahlak değerlerimiz ve bu topraklarda ayakta durmamamızı sağlayan en önemli değerimiz olan aile yapımızı ortadan kaldıracaktır şeklinde değiştirildi.

3.       Serbest piyasa ekonomisinde tüketim alışkanlıklarının Türk toplumunda tek tip sanılmasından dolayı farklı kültürlerin restoranlarının az sayıda olması ve halkın farklı kültürleri tanımaması. ( Avrupa ülkelerinde bireyler öğle ve akşam yemeklerinden farklı kültürlere ait restoranlarda yemek yemekten oldukça zevk alıyorlar.)

 Ülkemizde vegan cafe/restoranlar ve uzak doğu kültürlerine ait restoranların sadece belirli metropol şehirlerde olması ve halkın çoğunun farklı tüketim alışkanlıklarını merak etmemesi (keşfetmek duygusundan mahrum bir hayat sürmeleri)

4.       Giyim tarzlarının sürekli olarak eleştirilmesi ve saygı duyulması gerekilen yerin hiçbir zaman bilinmemesi

 

5.       Görüşlerin her zaman dayatmalarla baskılanması ve insanların işin içinden çıkamaz bir hale gelmesi (bunun neticesinden insanların anayasal haklarını kullanarak çeşitli şehirlerde gösteriler düzenlemesi) [mevcut iktidarın bu eylemlere her zaman terörizm yaklaşımıyla bakmasından dolayı göz altıların ve polis şiddetinin devamlı olarak gündeme gelmesi]

 

6.       Farklılıkların her zaman bir başka toplumdan alınarak milli ve manevi değerlerimizin zarar göreceği düşüncesine varılması ve çeşitli propaganda yöntemleriyle bunun halka kabul ettirilmesi

 

gibi hayatın bir çok yerinden örnekler verebiliriz. Lütfen çevremizdeki insanların farklılık ve görüşlerine saygı duyalım. Diğer insanların fikirlerini benimsemeyebiliriz ama saygı duymayı ihmal etmemeliyiz.

Kaynaklar:

YouTube/Haber Global : Bakan Soylu LGBT Hakkında İlk Kez Konuştu!

YouTube/SiyasiHaber.Org : Erdoğan LGBTİ'ler için 2002'de ''yasal güvence şart, 2020'de ''lanetlenmiş sapkınlar'' dedi

Avrupa Birliği Resmi Sitesi (www.avrupa.info.tr)

 



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Direnç ve Mecburiyetler: İçsel Mücadelenin Gölgesinde

Dokuma Vicdan - ŞİİR

BİLİNMEYEN CENNET: TURNALI