ÖZSAYGI VE ERDEM ÜZERİNE

İnsanların saygılarından bahsetmek istiyorum bugün sizlere. Daha çok saygısızlıklarından desek daha doğru olur aslında.

Yetiştirilişten itibaren özsaygı kavramını kabullenememiş insanları çevrenizde bir hayli görmüşsünüzdür. Bu insanlar kendilerine saygısı olmadıkları gibi diğer insanlara da saygılı davranışlar sergilemezler. Karşısında saygı bekleyen birileri olduğunda ise genelde sinirlenirler ve bu sinirlerini belli etmek için çeşitli hareketlerde bulunurlar. Bu çoğu durumda sindirilemez tepkiler haline gelebilir. Böyle insanlardan uzak durmakta fayda var fakat uzak duramıyorsak bazı çıkış yolları bulmak zorundayız. Bu yollardan bazılarını aşağıya yazdım.

1-      Eğer dinlemesini kısmen başarabilen birisi varsa karşımızda, dikkatli bir şekilde saygının ve sevginin öneminden bahsedebiliriz. Bu şu şekilde olacaktır; kişinin saygıya ihtiyacı olduğunu, eğer saygı ihtiyacını karşılayamazsa çevresine de bu davranışı gösteremeyeceğini güzel bir dille anlatmak başlangıç seviyesi olarak yeterli olacaktır.

2-      Bunu anlatmanın başka yolu yoktur, bırakın ne hali varsa görsün.

Bu kısa bir eğitim gibi düşünülebilir. Sonrasında ise hala aynı davranışlar devam ediyorsa ve bu bir yerden sonra sabrın sınırlarını zorlayacak seviyede ise kesinlikle profesyonel destek alınmalı. Profesyonel destek hem kişinin kendisine iyi gelecektir hem de çevresindekileri rahatlatacaktır.

Çevremize karşı olan tutum ve davranışlarımıza dikkat etmeliyiz. Bir toplumun içerisinde hayatımızı sürdürdüğümüzü unutmayalım. Toplumun davranışları kişilerin eğitimlerinin sonucudur. Bir toplum ne zaman ki eğitimde gelişmişlik gösterir o yerde erdem artar. Eğitim denilen şeyi de okullarla karşılaştırmayın. Eğitim her yerde alınabilir. Kısa bir konuşmada bile ders kitaplarına sığmayacak ve anlatılmayacak eğitimler alınabilir. Toplumsal normların gelişmişliği bizim ellerimizde. Nasıl davranışlar görmek istiyorsak o şekilde davranışlar sergilemeliyiz.

Yaşlı insanların büyük bir çoğunluğu genelde mendebur, huysuz ve hayattan zevk alamayan insanlardır. Bu yüzdendir ki çevresinde neşeli ve saygı, sevgiye önem veren birisini gördüklerinde hemen onları bozmaya çalışırlar. Kendi mutsuzluklarını onlara da yaymaya çalışırlar. Böylelikle kendi tatmadıkları mutlulukları başkalarının da yaşamalarını istemezler. Ama onların da zayıf noktaları vardır. Ve bu zayıf noktaları tespit edip hayattan zevk almalarını ve gülümseyebilmelerini sağlayabilirsiniz. Sonrasında onlar da anlayacaktır ki hayat o kadar mutsuzluğu kaldıracak kadar uzun değil. Konudan her ne kadar sapmış olsam da bence istenilen mesajı verdim. Bir insan bir insandır. Erdem bu şekilde yayılacak!

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİLİNMEYEN CENNET: TURNALI

Direnç ve Mecburiyetler: İçsel Mücadelenin Gölgesinde

Dokuma Vicdan - ŞİİR