Sosyal Medya ve Ülkemiz

 

2 Ağustos 2024 tarihinde, Instagram ‘’katalog suçlar’’ kapsamında erişme kapatılmıştı.

 İdeolojik fikirler ayrılıkları ve farklılıkları söz konusunda mevcut hükümetin ne kadar da tahammülsüz olduğunu bilmeyen yoktur herhalde. İdeolojik ayrılıklardan kastedilen şey ise Hamas’ı terör örgütü varsayan Instagram’ın ‘’İsmail Haniye’nin’’ ölümü üzerine paylaşılan taziye mesajlarını içeren gönderileri kaldırması oldu. 

 8 gün süren ve ekonomimize zararı 16.000.000.000₺ olan Instagram Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun X üzerinden yaptığı ‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak; katalog suçlar çerçevesinde uyguladığı politikalardan dolayı sosyal medya platformu Instagram’a 2 Ağustos tarihinde taleplerimize karşılık vermediği için erişim engeli getirmiştik. Baştan beri sosyal medya platformlarının Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına saygı duymalarını istedik. Instagram yetkilileri ile yürüttüğümüz görüşmeler neticesinde özellikle katalog suçlar çerçevesinde taleplerimizin karşılanacağı, kullanıcılara getirilen sansür karşısında ortak bir çalışma yapma sözü vermeleri üzerine saat 21.30 itibari ile erişim engelini kaldıracağız.’’ İfadelerinin ardından erişime açıldı.

Kaynak: X’de @a_uraloglu https://x.com/a_uraloglu/status/1822323240624140678

Katalog Suçlar:


1. Soykırım ve insanlığa karşı suçlar
2. Kaçakçılık suçlarının tamamı
3. Kasten yaralama ve neticesi sebebiyle ağırlaştırılmış kasten yaralama
4. İşkence
5. Cinsel saldırı
6. Çocukların cinsel istismarı
7.  Hırsızlık ve yağma
8. Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti
9. Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak
10. Devletin güvenliğine karşı suçlar
11. Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar
12. Düşmanla işbirliği yapmak
13. Devlete karşı savaşa tahrik
14. Düşman devlete maddi ve mali yardım
15. Cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırı
16. Silah kaçakçılığı suçları
17. Banka yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile diğer mensupları tarafından işlenen zimmet suçu
18. Kasten Orman Yakma Suçu
19. Kültür ve tabiat varlıklarını haksız olarak yurtdışına çıkarma suçu
20. Sağlık personellerine yönelik işlenen kasten yaralama suçu

Kaynak: Kadim Hukuk ve Danışmanlık https://kadimhukuk.com.tr/makale/katalog-suclar-nelerdir/

 Instagram, Türkiye’de açıldıktan sonra bir kullanıcının deneme amaçlı yaptığı İsmail Haniye paylaşımını kaldırdı. Kaldırılan gönderide gerekçe olarak ‘’görünüşe göre tehlikeli olarak tanımladığımız kişi ve kuruluşlarının sembollerini paylaştın, gönderdin, bunları övdün veya takip ettin’’ ifadeleri yer aldı.

 Öte yandan Instagram, bakanlar gibi kamu yetkililerince paylaşılan Haniye taziyelerini kaldırmayıp uyarı ekledi. Uyarıda ‘’bu gönderi Topluluk Kurallarımızca aykırı ancak kamu farkındalığı için Instagram’da bırakıldı’’ ifadeleri yer aldı.

Statista.com verilerine göre Türkiye’de 58.000.000 Instagram kullanıcısı bulunuyor.

Kaynak: Statista https://www.statista.com/statistics/1024714/instagram-users-turkey/

Ayrıyeten size hiç de şaşırmayacağınız bir grafik göstereceğim.

Türkiye'nin Twitter ve Facebbok'a gönderdiği erişim engelleme talepleri (2013-2018)


Ülkemizde daha önce YouTube, Twitter, Wikipedia, Blogger, MySpace, Wordpress, Dropbox, Google Drive, OneDrive, GitHub, Ekşi Sözlük gibi siteler çeşitli nedenlerden dolayı dönem dönem yasaklanmıştı. Örnek verecek olursak Blogger kaçak yayın servis edildiği için yasaklanırken, Google Drive, OneDrive gibi servisler dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ait olduğu belirtilen e-postaların bu sitelerde bulunduğu ve paylaşıldığı gerekçesiyle engellendi. Artı bir bilgi olarak da 2015 Ateizm Derneği’nin web sitesi ‘’halkın belli kesiminin inandığı değerlerin alenen aşağılanması’’ nedeniyle erişime engellenmişti.

Tüm bu süreçte muhalefet tarafında gösterilen en büyük tepki olimpiyatlar dolayısıyla yurtdışında olan CHP Genel Başkanı Özgür Özel’den "Instagram'ın Haniye paylaşımlarını kaldırması küresel saçmalık, bunu protesto etmek için tamamen kapatılması da ulusal saçmalık." şeklinde oldu.

Bu basit açıklama karşısında Şahan Gökbakar’dan Özgür Özel’e tepki:
“Ana muhalefet olduğunuz Türkiye'de, iktidar keyfi bir şekilde İnstagramı kapatıyor ve siz ayaküstü bir iki kelam edip hayatınıza devam ediyorsunuz... Bu mu hayal ettiğiniz normalleşen Türkiye? Adınız Özgür halbuki...”

2024 senesinden uğraştığımız şeylere bakacak olursak gerçek anlamda 22 sene geriye gitsek 50 sene ileriye gideceğiz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİLİNMEYEN CENNET: TURNALI

Direnç ve Mecburiyetler: İçsel Mücadelenin Gölgesinde

Dokuma Vicdan - ŞİİR